Підприємство «Холдингу «Т і С» «Одеський коровай» відкрив виставку великодньої випічки та писанок Заслуженого майстра народної творчості України Оксани Білоус.

08 квітня 2011

Сьогодні ВАТ «Одеський коровай» відкрив у Музеї хліба виставку великодньої випічки та писанок Заслуженого майстра народної творчості України, майстрині писанкарства Оксани Білоус.

Виставку урочисто відкрив і благословив Архімандрит Віктор, намісник Свято-Іллінського чоловічого монастиря і передав Голові Правління ВАТ «Одеський коровай» Турчанській Світлані Валеріївні і колективу підприємства благословення за старанні труди на славу Святої Церкви від Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української православної церкви, Митрополита Володимира.

У цьому році на виставці представлені пасхальні паски і кекси, випечені за стародавніми слов'янськими і європейськими рецептами з дотриманням не тільки рецептури, але й оригінальної форми. Так, на виставці представлені стародавні паски у формі труни Господньої, традиційні українські, російські, болгарські, австрійські паски, великодні композиції у вигляді соборів, великодніх кошиків, пасхального дерева та інших оригінальних форм. Виставкові композиції зроблені пекарями не тільки «Одеського короваю», а й «Котовського хлібозаводу», «Білгород-Дністровської паляниці».

Але головним сюрпризом для відвідувачів виставки стануть роботи Заслуженого майстра народної творчості, однієї з найвідоміших писанкарок Україні Оксани Білоус. Зокрема, на виставці представлені унікальні роботи з приватної колекції київської художниці, виконані на страусиних, гусячих та курячих яйцях техніками воскової розпису, витравлювання, вирізування. Розписані неперевершеними малюнками, писанки Оксани Білоус виконані за канонами традиційної української розпису 19 сторіччя, а також за мотивами трипільської кераміки, гуцульським мотивами. Роботи народного майстра можна не тільки подивитися на виставки, але і купити на місці.

Виставка великодніх виробів буде працювати з 8 по 22 квітня, відкрита для відвідування з 14:00 до 16:00. З питань організації екскурсій та додаткової інформації звертатися за телефоном: (048) 728-59-08, Ольга Шапар. Музей хліба розташований за адресою: Одеса, вул. Генерала Петрова, 14.

Довідка:

ВАТ «Одеський коровай» - великий виробник хлібобулочної продукції в Одеській області. Контрольний пакет акцій належить ЗАТ «Холдинг« Т і С »(Київ). Голова правління ВАТ «Одеський коровай» - Турчанська Світлана Валеріївна. У ВАТ «Одеський коровай» входять головне підприємство ім. Касьянова і хлібозавод № 2, сукупна потужністьяких дозволяє випікати до 200 т хлібобулочних виробів на добу. Вся продукція підприємства виробляється під ТМ «Булкін». Музей хліба створений «Одеським короваєм» в 2007 р. У 2008 р. музей отримав статус народного.

Оксана Білоус - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України, майстер писанкарства. У приватній колекції майстра кілька тисяч писанок з усіх етнічних земель України. Є писанки з різних губерній Росії, Молдови періоду 18, 19 і 20 століть. За період своєї творчості Оксана Білоус розписала більше 4 тис. яєць. Володіє різними техніками розпису.

Фото з виставки