Профсоюзи, хлібопекарі та галузеві організації поєднують зусилля заради захисту галузі

Сьогодні в «Українському дому» вперше відбувся Форум хлібопекарів України, у якому взяли участь більше 500 делегатів профсоюзних організацій, хлібопекарних підприємств, професійних галузевих об’єднань.

Організатором форуму виступила Всеукраїнська профспілка працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей за підтримки ініціативної групи у складі провідних хлібопекарних підприємств. Учасники Форуму обговорили економічний стан підприємств галузі в умовах стрімкого зростання цін на усі складові собівартості виробництва хліба та проведення жорсткої регуляторної політики уряду. Зокрема, хлібопекарі підготували звернення до Кабінету Міністрів України, Президента України та Верховної Ради України, підписали Меморандум про поєднання зусиль щодо захисту інтересів галузі.

У зверненні до уряду учасники форуму висунули наступні вимоги: відмінити регулювання рентабельності виробництва хлібобулочної продукції з борошна вищого ґатунку, введення поняття «соціальний» хліб (з борошна першого та другого ґатунку, простої рецептури), регулювання виробництва такого хліба до рівня не нижче 15% шляхом введення державних дотацій виробнику або малозабезпеченним верствам населення. Крім того, хлібпекарі вимагають, щоб АМКУ розробив систему визначення монополістів на ринку, яка б ґрунтувалась на біологічній нормі споживання хліба та кількості населення у регіоні, а не на статистичних даних. Профспілки також вимагають підписання Генеральної угоди з Кабінетом Міністрів та організацією работодавців щодо захисту соціально-економічних інтересів працівників галузі. Крім того, учасники Форуму підготували та направили звернення до Президента України з проханням провести спеціальне засідання РНБОУ, на якому розглянути ситуацію в хлібопекарній галузі та посприяти терміновому вжиттю заходів щодо подолання кризи. Також хлібопекарі підготували звернення до Верховної Ради України з проханням провести засідання відповідного комітету та посприяти прийняттю Закону «Про хліб та хлібобулочні вироби».

З такими вимогами учасники Форуму вийшли на мітинг до стін Кабінету Міністрів. Наразі делегатів Першого Форуму хлібопекарів України чекають на дії влади. Якщо ж вимоги не будуть виконані до кінця січня 2008 року, то делегати налаштовані діяти у будь-який інший спосіб, який визначать учасники Форуму.